Voor de omvang van de taken van de vereffenaar, moet onderscheid gemaakt worden tussen de zware en de lichte vereffening. Uitgangspunt is dat de erfgenamen als vereffenaars onder het lichte regime vallen en de door de rechtbank benoemde vereffenaar onder het zware regime.
De vereffenaar beheert de boedel en vertegenwoordigt de erfgenamen in en buiten rechte. Dat betekent dat de erfgenamen gedurende de vereffening niet bevoegd zijn om over de nalatenschap (of hun aandeel daarin) te beschikken. De vereffenaar begint met het maken van een boedelbeschrijving van de nalatenschap en van het inventariseren van de schuldeisers. In dat kader publiceert de vereffenaar zijn benoeming en een oproeping van schuldeisers in de krant. Schuldeisers krijgen de gelegenheid hun vorderingen bij de vereffenaar in te dienen. In geval van lichte vereffening is deze publicatie niet nodig.
Vervolgens zal de vereffenaar een lijst van schuldeisers opstellen en moeten beoordelen of die uit de boedel kunnen worden voldaan. Als dat niet het geval is, mag de vereffenaar goederen uit de nalatenschap verkopen. De vereffenaar stelt vervolgens, in geval van een zware vereffening, een uitdelingslijst op: een lijst waarop hij vastlegt welke schulden uit de erfenis voldaan moeten worden en welk bedrag elk van de schuldeisers krijgt. Die uitdelingslijst wordt bij de rechtbank gedeponeerd en ligt voor iedereen ter inzage. Ook daarvan publiceert de vereffenaar een aankondiging. Schuldeisers en erfgenamen kunnen tegen deze lijst bezwaar maken. Nadat eventuele bezwaren door de rechtbank zijn beoordeeld, wordt de lijst definitief en kunnen de schuldeisers worden voldaan. Is sprake van een lichte vereffening, dan kan de vereffenaar zonder deponering van de uitdelingslijst direct overgaan tot betaling van de schuldeisers.
Na het voldoen van de schulden is de vereffening afgerond. Hetgeen na het voldoen van de schulden nog resteert van de nalatenschap, wordt door de vereffenaar vervolgens ter beschikking gesteld aan de erfgenamen. Pas dan kunnen de erfgenamen overgaan tot verdeling. Na afronding van zijn taak, legt de vereffenaar rekening en verantwoording af. Bij een zware vereffening wordt ook die rekening en verantwoording weer gedeponeerd en wordt ook dat feit weer gepubliceerd.