Testamenten
Alleen door middel van een testament of een codicil kun je beschikken over je nalatenschap. In een testament is over het algemeen vastgelegd wie de erfgenamen van de overledene zijn, of er legaten zijn gemaakt, executeurs zijn benoemd of een bewind wordt ingesteld. Of er een testament is, hoor je vaak van de notaris. Die kan bij het centraal testamentenregister opvragen of een overledene een testament had.
Soms kun je twijfelen of iemand nog wel volledig in staat was zijn wil te bepalen op het moment dat een testament werd opgesteld. Is dat niet het geval, dan kan een dergelijk testament mogelijk worden vernietigd.
Heb je een vraag over dit onderwerp?
Stel hem hier en wij nemen contact met je op!
Stel je vraag Gerelateerde artikelen (6)
Stiefmoeder krijgt de hele erfenis! Wat nu?
Als ouders na een overlijden of echtscheiding nieuw liefdesgeluk vinden, wordt de familie een stukje groter en – hopelijk – gezelliger. Meer dan eens verandert dat echter als de ouder overlijdt. De nieuwe levenspartner wordt dan in de ogen van de kinderen, gewild of ongewild, een ‘boze stiefouder’ als blijkt dat hij of zij de hele erfenis krijgt.
Lees verder Verandert nieuwe vrouw na overlijden in boze stiefmoeder? Voorkom ruzie om de erfenis!
Een tweede huwelijk is met regelmaat de bron van conflicten over de afwikkeling van een nalatenschap. Kinderen zijn vaak onaangenaam verrast als zij zien hoe de erfenis wordt verdeeld tussen hen en hun stiefouder. Door een gemeenschap…
Lees verder Greep uit de kas door gevolmachtigd kind
In tijden van internetbankieren is het een veelvoorkomend fenomeen: vader of moeder geeft aan één van de kinderen een volmacht om over de bankrekening te beschikken en zo de financiën te beheren.
Lees verder Zwijgen is niet altijd goud — Als niet de hele erfenis boven tafel komt
Heb je het idee dat niet de alle bezittingen van de overledene in de boedelbeschrijving zijn opgenomen, en andere erfgenamen heimelijk zaken achter proberen te houden? Dan kan ze dat duur komen te staan. De wet bepaalt dat wie…
Lees verder Nieuwe wet bescherming erfgenamen tegen schulden
Op 1 september 2016 treedt de “Wet bescherming erfgenamen tegen schulden” in werking. Meer dan eens blijken erfgenamen een nalatenschap ongewild zuiver te hebben aanvaard, waarna zij met de kostbare gevolgen daarvan worden…
Lees verder Wetsvoorstel biedt onvoldoende bescherming erfgenamen
Het wetsvoorstel ‘bescherming erfgenamen tegen onverwachte schulden’ doet niet wat het zegt te zullen doen. Het beschermt erfgenamen onvoldoende tegen het risico om met hun eigen vermogen aansprakelijk te zijn voor een tekort in een…
Lees verder